fogarassy.mihaly.iskola@gmail.com | 0266 364 720

fogarasy fejlec 2 400



Hírek

Beérett a munka gyümölcse: győzelemmel tért haza a gyergyói lány a népdalvetélkedőről

b antal csenge osziroza nepdalvetelkedo 01Népdaléneklésben jeleskedett a gyergyószentmiklósi Antal Csenge. A Fogarassi Mihály Általános Iskola ötödikes diákja első helyezéssel tért haza a Temes megyei Újszentesen tartott Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőről.

Tizenhét megye 130 tanulója indult a versenyen. Hargita megyét tizennyolcan képviselték az elemi és általános iskolások versenyében, négy korcsoportban mérettettek meg a diákok – számolt be a vetélkedőről hazatérve a Csenge felkészülést segítő Mezei Magdolna tanítónő.

Mint lapunknak kifejtette, az országos vetélkedőn való részvétel előfeltétele a megyei szakaszon való dobogós helyezés. Antal Csenge tavaly nyerte el a jogot a részvételre azzal, hogy első helyet szerzett a Csak tiszta forrásból elnevezésű megyei versenyen.

Az országos megmérettetésre tíz népdallal kellett készülnie minden versenyzőnek. Tetszés szerint egyet, egy másikat pedig a zsűri választása alapján énekelhet minden versenyző.

„Csenge másodikos korától vesz részt népdalversenyeken. Két évvel ezelőtt dicsérettel tért haza az Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőről, tavaly második helyezést ért el ugyanezen a versenyen, most pedig övé lett a legjobb díj az V–VI. osztályosok korcsoportjában. Csenge a Hóvirág néptáncegyüttes oszlopos tagja, az ezen belül működő népdalcsoportban is énekel. Ezek és a felkészülésben tanúsított melléállása segítették hozzá, hogy a legjobb lehessen” – mondta Mezei Magdolna.

Örömmel újságolta, hogy a kislány az első díj mellett egy újabb bemutatkozásra kapott lehetőséget: meghívást kapott a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjének jövő évi kiadására, Budapestre.

forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/beerett-a-munka-gyumolcse-gyozelemmel-tert-haza-a-gyergyoi-lany-a-nepdalvetelkedorol

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap