fogarassy.mihaly.iskola@gmail.com | 0266 364 720

fogarasy fejlec 2 400



2013

Nagyszünet, 2013 december

Hideg, illatos, száncsengős, fahéjas, puttonyos, ünnepléses, szeretetes decembert, fogarasysok!

Az év már a végét járja, az idő egyre hűl, a tanévbe pedig már éppen belemelegedtünk. Megy a munka szépen, olajozottan, csak egyre nehezeb-ben vagy őrültebben, mert már mindenki a vesztét érzi.

A szerkesztőség nem érzi a vesztét, csak éppen túltermel, mert a ko-rábban megszokott december-januári számot most salamoni bölcsességgel kettévágtuk, hogy jusson nektek egy marék ünnepélyes decemberi Nagyszü-net is még a vakáció előtt.

Szót ejtünk tehát néhány érdekes témáról, a többit csak óvatosan érintjük: szó lesz a karácsonyi műsorokról, a Mikulásról vagy ki a csudáról, egy-két érdekes olvasni-, nézni- és hallgatnivalóról és néhány fontosabb ese-ményről.

Ha nem elégedtek meg e havi kínálatunkkal, ne feledkezzetek meg a következő számról sem, mert januártól újra...
... találkozunk Nagyszünetben!

Üdv,
A szerkesztőség

Cikk folytatása

Nagyszünet, 2013 november

Üdv egy újabb tanévben, fogarasysok!

Lassan megszokjuk és megunjuk az őszt... és persze a sulit is. Megvoltak a nagy találkozások, őszi kirándulások, felelések, felmérők, csínytevések, büntetések, furkálások, szivatások, vihogások és ismer-kedések. Meg persze a gólyabál, az első idei sulibuli. Gyűlnek a piros pontok, a naplóbeírások, a gyémántcsiszolós pontok és a teleírt füzet-lapok. És tudjuk, hogy ha tetszik, ha nem, ideje előkaparni a téli cuc-cokat, elkezdhetünk edzeni a dolgozatokra, és megérett az idő egy jó korcsolyafenésre is.

A Nagyszünet persze most sem hagy magatokra az unott-álmos vagy lelkes-izgulós iskolai életetekben. Mi itt vagyunk, egyre többen, egyre több ötlettel és egyre rutinosabb szerkesztőcsapattal. Visszatért a Fal füle rovat, amelyben számotokra érdekes témákban kutatunk és faggatózunk, és újra itt van a Pengeváltás, tavalyi vitarovatunk. Eze-ken kívül kaptok tőlünk egy horoszkópot is ajándékba, hogy ha maga-toktól nem boldogultok, hátha a csillagok elkalauzolnak majd valamer-re a hétköznapi suliélet útvesztőjében. Szép terjedelmes számmal ál-lunk tehát elétek, de persze továbbra is várjuk ötleteiteket, javaslatai-tokat és az építő kritikát az első emeleti Nagyszünet-ládába vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
És ha kinn, az udvaron az idő miatt már nem is, de itt a papíron vagy az iskola honlapján úgyis...
... találkozunk Nagyszünetben!

Üdv
A szerkesztőség

Cikk folytatása

Nagyszünet, 2013 október

Üdv egy újabb tanévben, fogarasysok!

Ismét kinyílt az immár csaknem átmászhatatlan kapu, me-gint szól a csengő, és újból lehet örvendezni az ősznek a fogarasysokkal teli suliudvaron nagyszünetben. Már aki örül. Egyáltalán valaminek. Mert persze tudjuk mi jól, hogy a vakáció vége a diákok gyásznapja, de azért az sem nagy titok, hogy el-mosolyodtatok egy kicsit, amikor viszontláttátok egymást, egy kicsit felspannolt a terem ismerős szaga, és az első napokban még egészen elnézően törölgettétek a cipőtökről a krétaport.
De már benne vagyunk a sűrűjében. Fut a szekér, telnek a füzetek, nő a nyomás, gyűl a tanulnivaló, fogy a radír, a délutáni játékidő és az energiánk. De sebaj. Ez így van rendjén.
És hogy szépen visszazökkenjünk a régi kerékvágásba, újra itt a Nagyszünet is. Ez a szám persze eltér a tavalyiaktól, de hát az állandóságban némi újításra is szükség van. Ennek fé-nyében újul a szerkesztőcsapat, és lassan, de biztosan „férfiasodunk". Lelkes újoncainknak idén az a lehetőség adatott meg, hogy az újság hagyományaitól szinte teljesen függetlenül kiválogathatták, hogy miről írnának és milyen formában. Az ok-tóberi számban tehát már megvizsgálhatjátok munkáikat, és so-kat segítenétek visszajelzésekkel az újsággal kapcsolatban (mi az, ami tetszik, ami kimaradhat, amit a régi rovatok közül hiá-nyoltok stb.), és bedobnátok javaslataitokat az első emeleti ládá-ba, vagy megírnátok őket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
Mert akár tetszik, akár nem, ebben a tanévben is érvényes a jól ismert légyott, hogy...
... találkozunk Nagyszünetben!


Üdv,
A szerkesztőség

Cikk folytatása

Nagyszünet, 2013 április-május

Békét vagy békülést minden fogarasysnak a mozgalmas tavaszi napokban!

Áprilisi számunk sokat késett, de hátha megérte várni rá. Mindennek az a fránya tavaszi jövés-menés az oka, ami miatt sem az újságírók, sem irányítóik nem tudtak elég gyorsan és hatékonyan dolgozni. De sebaj, végre itt vagyunk, és beszámolunk az elmúlt időszakról, sőt górcső alá veszünk egy mindenki számára ismerős témát: az iskolai konfliktusokat, ellentéteket, veszekedéseket és verekedéseket, amikben mindannyiunknak részünk van, ha tetszik, ha nem.
... találkozunk Nagyszünetben!

A szakácsunk és a filmkritikusunk szabadságra ment ebben a hónapban, de így is maradt bőven értékelni- és mondanivalónk. Most Dezső Reni számol be az iskolahét eseményeiről, a húsvéti vásárról és az alsó tagozatosok kiemelkedően jó teljesítményéről a hagyományos versenyeken. Beszélünk egy kicsit a versengésről és a poénkodásról, mivel mindkettő konfliktus-sá fajulhat, Gellért a bolondok napjával foglalkozik, Petra pedig a székelyruha titkait tárja fel előttünk. Yvett és Zsófi Andi moderálásával a bosszúállás és megbocsátás témájában váltanak pengét, hogy tanácsot adjanak a viszálykodóknak.

Ha felkeltettük az érdeklődéseteket, lapozzatok bátran, hátha ráismertek magatokra, a helyzetetekre valamelyik oldalon! Mert, kedves olvasónk, te lehetsz az a kis törtető, akinek mindig mindenben nyernie kell, és puszta kézzel nekiront az ellenfélnek, ha kell, de lehetsz a mókamester is, aki némelyik viccével túl messze megy, vagy akár az áldozat, akit lesöpörnek a pályáról vagy érzéketlenül kigúnyolnak. De lehetsz tanácstalan barát vagy barátnő, akit elárultak vagy komolyan megbántottak, netán teljesen félreértettek és nem tudod tisztázni magad. De lehetsz egyszerűen egy békepárti fogarasys diák, aki apró-cseprő napi súrlódásaiban szorul egy kis segítségre, megerősítésre. Akárhogy is, olvass minket, és ha most késtünk is, ne feledd, idén még egyszer biztosan...

Üdv,
A szerkesztőség

Cikk folytatása

Nagyszünet, 2013 március

Igazi tavaszt, levegőt és szabadságot, hajrá, fogarasysok!

A harcias megszólítást természetesen a forradalom ihlette, ahogy a márciusi cikkeink többségét, hiszen a szabadságról van szó. Ez a szám rövid lett, a téma és az időzítés nem bizonyult a legszerencsésebbnek, de ez nem baj, ebből tanulunk.

Az derült ki ugyanis, hogy nem sok mondanivalónk van a szabadság-ról. Bármilyen hihetetlen, ennek örülni kell, mert nem azt jelenti, hogy éretle-nek, komolytalanok vagy sekélyesek vagyunk (legalábbis reméljük), csupán azt bizonyítja, hogy szabadnak születtünk és szabadon élünk. Tudjuk, hogy a szabadság jó és fontos, de mivel nem tapasztaltuk a hiányát, nem tudjuk, hogy miért és mennyire. Mi már úgy nőttünk fel, hogy szabadon használhat-juk az anyanyelvünket, úgy öltözhetünk, ahogy akarunk, kimondhatjuk a véle-ményünket és a saját döntésünk alapján választhatunk pályát. Tudjuk, hogy ez elődeinknek nem (már a szüleinknek sem) adatott így meg, és ezért meg-emlékezünk azokról, akik mindezt lehetővé tették.

Ahogy szerkesztőink a későbbiekben fogalmaznak, számunkra már nem ezeket a nagy dolgokat jelenti a szabadság, hiszen mi „megengedhetjük magunknak", hogy a vakáció szabadsága után sóvárogjunk, és hogy életünk nagy szabadságvesztése az legyen, ha a szüleink nem engednek el valaho-vá.
Ezekről a „kis szabadságokról" ejtünk szót ebben a számban, megem-lékezünk a 48-as márciusi ifjakról, faggatózunk a témában, vitatkozunk a szabadság és a biztonság viszonyáról, Petrával kokárdát varrunk, Krisztiná-val nőnapi kosárkát sütünk édesanyánknak, Reni pedig egy érdekes filmmel járul hozzá a téma értelmezéséhez.

És ha mindez megvolt, újra elolvastatok minket, várjátok türelemmel, a következő számot, mert a fogarasys „szabadsajtó" ha késik is, nem marad el...
... találkozunk Nagyszünetben!

Üdv,
A szerkesztőség

Cikk folytatása

További cikkeink...

  • 1
  • 2

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap