fogarassy.mihaly.iskola@gmail.com | 0266 364 720

fogarasy fejlec 2 400



Hírek

Közlekedési Kígyó Kampány 2017

oszkar a kigyo 096Az ország 10 településén az iskolai év kezdete a „Közlekedési Kígyó Kampány” 4.ik kiadásának kezdetét is jelenti a 2017/2018-as tanévben. Több mint 8500 diák vesz részt az idei játékban, ebből 167 Gyergyószentmiklóson. Környezetbarát utazás az iskolába, biztonságosan és egészségesen – ez az, amirol a játék szól. A Közlekedési Kígyó Játék egy kampány, amelynek célja, hogy ösztönözze a kisiskolásokat és szüleiket közlekedési szokásaik újragondolására, és javaslatot tegyen a gyalogos, kerékpáros, valamint közösségi közlekedés előnyben részesítésére (gyaloglás, kerékpározás, tömegközlekedés) A kampány első három évében 20 európai országban zajlott párhuzamosan a játék, és már a második évtől Romániában jegyezték a legtöbb résztvevőt, így jelentős üzemanyag és CO2 kibocsátás csökkentést értek el a résztvevők.

A 2016-os esztendőben több mint 78.000 km autóutat spóroltak a résztvevők, ezáltal 13.000 kg-al kevesebb CO2 került a légkörbe.
Ebben az évben az Európai Mobilitás hét keretében rajtol a játék és két hétig tart szeptember 18-29 között. 50 iskola diákjai jelentkeztek 11 városból: Beszterce, Brassó, Călărași, Déva, Fogaras, Gyergyószentmiklós, Moinești, Székelyudvarhely, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea és Marosvásárhely.  

A fenntartható módon történő iskolába járás jót tesz a környezetnek, és javítja a tanulók egészségét is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kampány növeli a fenntartható közlekedési módok arányát és csökkenti a szén-dioxid kibocsátást is. A gyerekek szeretnek gyalogolni vagy kerékpározni, mert ez lehetőséget teremt számukra, hogy tapasztalatot szerezzenek a biztonságos közlekedésrol, valamint, hogy fejleszteni tudják a fejlődésük során kialakuló önállóságot, mint képességet és igényt.

Az első három kapmány során rekord eredmények születtek:  megspórolták 34.656 kg CO2 kibocsátásáés 201.486 km-et tettek meg a diákok fenntartható módón.

A kampányról bővebben: https://www.dropbox.com/s/b34iiy4kp3un00e/KozlekedesiKigyoKampany2017.pdf?dl=1

A Fogarasy Mihály Általános Iskola eredménye: https://www.trafficsnakegame.eu/romania/scoli/gheorgheni-scoala-gimnaziala-fogarassy-mihaly/

 

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap